dimarts, 13 de novembre del 2012

Diàlegs sobre la cultura portuguesa


En el marc de la Mostra Portuguesa, aquesta tarda s'inicia el cicle de tres diàlegs del programa Diàlegs sobre la cultura portuguesa, que des del mes de setembre ja ha presentat una exposició, un cicle de cinema documental, un concert i una degustació de productes portuguesos

L'acte d'avui, que tindré el gust de moderar, compta com a interlocutors amb la Sra. Helena Tanqueiro, responsable de la seu de l'Institut Camões a Barcelona, i amb el Dr. João Ribeiro de Almeida, cònsol de Portugal a la nostra ciutat.

Aquest primer diàleg girarà al voltant de la cultura portuguesa contemporània.

Hi esteu tots convid@ts!

dilluns, 11 de juny del 2012

Taules de salvació



                                                                     Foto: G.N.

Davant l'estupidesa, l'ambició desmesurada i la pura maldat que ens envolta, que cadascú agafi ben fort les seves taules de salvació: són el combustible necessari per resistir i continuar lluitant.

Les meves d'aquesta setmana: Henning Mankell, Josep Pla i Michela Murgia; Gilberto Gil, Roger Mas i el que la inspiració reclami en cada moment. 

dimecres, 6 de juny del 2012

Llibres i Idees: nou programa radiofònic

A vegades sorgeix l’oportunitat de fer les coses amb què havíem somiat alguna vegada i que havien quedat arraconades a aquells espais llunyans de la memòria que rarament visitem. És el meu cas amb la ràdio des que era una joveneta que escoltava els programes culturals més diversos.
Fa uns mesos es va presentar la possibilitat de reconciliar-me amb aquell somni d’infantesa i no la vaig deixar passar. D’aquesta manera neix Llibres i Idees, un programa que parla justament d’això, dels llibres i de les idees que susciten. A més, per fer-ho tot plegat encara més atractiu, comparteixo amb la ràdio i l’ateneu que el fan possible, Ràdio Roig de l’Ateneu Roig, valors, principis i maneres de fer; puc dir, per tant, que em sento doblement satisfeta d’haver encetat aquesta nova aventura.
El primer programa, que us convido a escoltar, té dues seccions (que esperem ampliar en els propers programes fins a quatre): La navalla d’Occam, que realitzo amb el nostre col·laborador habitual Fèlix Eroles, i Tres cafès, una tertúlia que fem entre l’Elisabet Gimeno, la Maria Carreira i jo.

Elisabet Gimeno, Fèlix Eroles, jo i Maria Carreira.
En aquesta edició de La navalla d’Occam comentem Allegro ma non troppo de C. M. Cipolla, on aquest economista italià estableix el que ell anomena les Lleis de l’estupidesa humana, que classifiquen les persones en quatre tipus: els intel·ligents, els incauts, els malvats i els estúpids. És força interessant constatar que, entre tots aquests, el més perillós no és el malvat com podríem pensar, sinó l’estúpid. I malauradament, són molts els estúpids que a hores d’ara es troben en llocs de poder.
A Tres cafès analitzem, de manera molt personal i relaxada, la novel·la negra escrita per dones, especialment els casos de Donna Leon, Patricia Highsmith, Fred Vargas, Asa Larsson i Sara Paretsky.
Si us ve de gust escoltar-nos, cliqueu en aquesta adreça i hi trobareu un enllaç:
http://llibresiidees.blogspot.com.es/

També ens podeu seguir al Facebook i al Twitter.
Espero que us agradi!

dimecres, 9 de maig del 2012

aPARAULA'm: ARRAUXADA

Seguint la iniciativa d'en Víctor Pàmies d'apadrinar una paraula per commemorar l'Any de la paraula viva, trio arrauxada: perquè em porta la veu estimada de la meva àvia; perquè em torna la imatge del meu jo petit com a ésser menat, de vegades, per la rauxa; perquè (malgrat tot el meu seny) encara actuo, a voltes, sota el signe d'aquesta mateixa rauxa; perquè m'agrada aquesta combinació de vibrants i fricatives, i perquè avui, de sobte, m'ha agafat la rauxa d'acabar amb la llarga sequera del meu bloc. I que duri, la rauxa...